Må lære av aidshistorien

— Vi må lære av kampen mot hiv og aids når fremtidige pandemier skal håndteres, sier et samlet korps av fagfolk og FN-topper i dagens Klassekampen.

scheduleOppdatert: 01.12.2021

createForfatter: Bente Bendiksen

labelEmner:

Professor Emeritus ved Universitetet i Oslo og veteran innen hiv- og aidsforskning og behandling, Stig Frøland, sier til avisen at i Norge — er det snakk om en solskinnshistorie, etter 15 forferdelige år. Våre pasienter kan leve ganske normale liv nå, sier han.

FN-institusjonene Unaids og Unicef retter fokuset på de globale utfordringene som fortsatt gjenstår og som er store. Begge organisasjonene uttrykker bekymring for koronapandemiens konsekvenser for hivbehandling og forebygging.

Billigere kopimedisiner

Klassekampen viser til Leger uten grenser som har omtalt hvordan patentbeskyttede hivmedisiner i begynnelsen ble altfor dyre for folk i fattige land. — Siden 1999 har prisen på hivbehandling gått ned med 99 prosent, og WHO anslår at rundt 11 millioner hivrelaterte dødsfall er spart på 20 på grunn av medisiner, sier Frøland til Klassekampen. Frøland ønsker å fremheve at vi aldri ville fått frem effektive aidsmedisiner uten ressursene fra den farmasøytiske industrien. Han understreker at det er helt nødvendig med et kompaniskap mellom akademia og farmasøytisk industri, som har tilgang til de enorme ressursene som trengs.

Må lære

Når det gjelder bekjempelsen av koronapandemien viser HivNorges generalsekretær Anne-Karin Kolstad til hivarbeidet. — Vi har etterspurt gang på gang hvorfor de ikke lærer av erfaringen fra hivbekjempelsen. Vi må forstå at v ikke kan stoppe en pandemi før man har stoppet den i hele verden, understreker hun.

Les også

schedule08.03.2024

→ Kvinners helse og rettigheter i fokus  

På den internasjonale kvinnedagen 8. mars, rettes fokuset mot de ulike utfordringene kvinner står overfor, både nasjonalt og globalt. I likhet med UNAIDS vil HivNorge understreke behovet for å beskytte kvinners rettigheter for å sikre og ivareta helse, spesielt for jenter og kvinner som lever i fattigdom og i krigs- og konfliktområder. 

schedule07.03.2024

→ Informasjon til årsmøtets deltagere 

Vi har innkalt til ordinært årsmøte 21. mars 2024, kl. 18.30. Møtet holdes i HivNorges lokaler i Rosenkrantz' gate 4 i Oslo, men det vil også legges til rette for digital deltagelse. For å kunne delta på årsmøtet må du være medlem og ha betalt kontingent for 2023.