camera_altIllustrasjonsfoto: Crestock
Jeg har fått hiv – hva gjør jeg nå?
Har du fått en positiv hivtest? Vi håper denne korte teksten vil gi deg enkel og grei informasjon om tre viktige momenter du bør tenke på når du har fått diagnosen.
Medisinsk oppfølging
Hiv er i dag en kronisk diagnose, og du kommer til å leve like lenge som alle andre. For at det skal skje, er det viktig at du starter med hivbehandling med en gang. Dette er ikke bare for din egen del, det har også den fordelen at du blir smittefri etter relativt kort tid på behandling. Oppfølgingen skjer på sykehus med infeksjonsavdeling. Når behandlingen er startet og man har kontrollert at den virker, holder det med kontroll én til to ganger i året. Hivbehandling i dag har svært få bivirkninger og er som oftest bare én pille om dagen.
Psykisk og sosial støtte
Hiv kan være en vanskelig diagnose å leve med fordi det er mange fordommer og lite kunnskap om hiv i samfunnet. Derfor vil det være viktig at du har noen som kan gi deg støtte. Det kan være venner, familie, andre som lever med hiv eller du kan for eksempel delta på seminarer eller møter hos HivNorge. Leger og sykepleiere på infeksjonsavdelinger er god støtte, men det er vår erfaring at det å møte andre som lever med hiv gir deg best innsikt og kunnskap om hvordan et liv med hiv faktisk fortoner seg. HivNorges likepersontilbud er et tilbud til mennesker som lever med hiv eller pårørende hvor de kan møte og dele erfaringer med andre som lever med hiv eller andre pårørende.
Åpenhet?
Du har kanskje ikke tenkt så nøye på hvem som skal vite at du har fått hiv, eller bare bestemt deg for at det skal ingen få vite. Har legen eller sykepleieren alt sagt at dette bør du ikke dele med hvem som helst? Den eneste som faktisk vet hvor åpen du bør være om din hivstatus er deg selv. Kanskje har du familie som du vet vil støtte deg, venner du stoler på, eller en arbeidsplass der man kan si det. Du har ingen plikt å fortelle om din hivstatus. Du trenger heller ikke å fortelle sexpartnere så lenge du er på vellykket hivbehandling, eller bruker kondom.
Åpenhet er svært individuelt, noen har valgt å være åpne i mediene. Det er ikke for alle, men å være åpen om hiv med sine nærmeste eller i andre sammenhenger, gjør at man får viktig støtte. Mange har bare gode erfaringer med å si at de lever med hiv. Folk gir deg støtte når du gir dem tillitserklæringen det er å dele noe så privat som å leve med hiv er.
Men det aller beste er å snakke med en annen som lever med hiv. Du kan gjerne ta kontakt med oss om du har behov for noen å snakke med.
Hvor kan du få støtte:
Oslo: HivNorge og Aksept
Bergen: Leve med hiv, Kirkens bymisjon Bergen
Haugalandet: Leve med hiv Kirkens bymisjon Haugesund
Trondheim: Aksept og mestring, Kirkens bymisjon Trondheim
Kristiansand: Sørlandet sykehus, HIV-poliklinikken
Tromsø: UNN infeksjonsposten og Sosialmedisinsk senter i Tromsø
På alle disse stedene vil du møte fagfolk og har mulighet til å få kontakt med andre som lever med hiv.
Kontakt oss
Les også
schedule03.12.2024
→ Har vi viljen til å eliminere hiv og aids?
Det lever rundt 40 millioner mennesker med hiv i verden, ifølge UNAIDS. Majoriteten av dem tar hivmedisiner – medisiner som både redder liv og som fjerner risikoen for at andre kan bli smittet med hiv. Men 9,3 millioner har ikke tilgang til disse medisinene. Dette til tross for at det har eksistert effektiv hivbehandling i snart 30 år. Og dermed dør mange fortsatt av andre smittsomme sykdommer som tuberkulose, helt unødvendig!
schedule02.12.2024
→ Plussprisen 2024 går til Mathew
Under markeringen av verdens aidsdag søndag 1. desember, ble Plussprisen delt ut for første gang siden 2021. Årets pris går til Mathew for hans engasjement og utrettelige innsats for mennesker som lever med hiv, samt for å redusere stigma og øke kunnskap i samfunnet.