Hvordan smitter og smitter ikke hiv

Hivpositive på vellykket behandling og som ikke har målbart virusnivå i blodet gir ingen risiko for smitte. Hiv smitter i hovedsak ved ubeskyttet sex med en hivpositiv som ikke er på behandling, ved blodkontakt og fra mor til barn gjennom svangerskap, fødsel og amming.

scheduleOppdatert: 10.05.2023

createForfatter: Sekretariatet

labelEmner:

Hvordan smitter hiv?

Hiv smitter i hovedsak ved ubeskyttet sex med en hivpositiv som ikke er på behandling, ved blodoverføring og fra mor til barn gjennom svangerskap, fødsel og amming. Hivpositive på vellykket behandling og som ikke har målbart virusnivå i blodet gir ingen risiko for smitte.

Det som regnes som de vanligste smittemåtene er vaginal eller anal sex med en person som er hivpositiv, hvor kroppsvæsker utveksles. Hiv finnes i blodet, i menns sæd og i kvinners skjedevæske. Hiv kan i teorien også smitte ved oral sex, men risikoen anses som så lav at det i praksis ikke skjer (sannsynlighet under 1 til 10 000). Alle mennesker som har sex, kan bli utsatt for smitte, uansett legning, kjønn, alder, religion eller etnisk tilhørighet.

Når du har sex med en person med ukjent hivstatus, er det viktig å beskytte seg ved å bruke kondom. Særlig ved analsex er det også viktig å bruke glidemiddel. Kvinner som har tørr skjede, anbefales også å bruke glidemiddel for å unngå rifter i slimhinner slik at man unngår at kondomet blir ødelagt. Dette er enda viktigere ved analt samleie.

Kvinner som lever med hiv i Norge i dag, er velmedisinerte og smittefrie og unnfanger og føder barn på naturlig måte, uten at smitte overføres mellom mor og barn. Dersom mor ikke får behandling, kan hiv smitte fra mor til barn gjennom svangerskap, fødsel og amming.

Det finnes så vidt man vet ingen som er blitt hivsmittet via spytt. Det skal om lag sju liter spytt til før virusmengden er stor nok til at smitteoverføring er mulig. I munnhulen er i tillegg immunforsvaret svært på vakt, og det er stoffer i spytt som gjør smitteoverføring vanskelig.

Hvis hivviruset kommer inn i en annen persons blodbane, er sjansen for hivsmitte stor. Blod fra en hivpositiv på hel hud er helt ufarlig. Hel hud er den beste beskyttelsen vi har i forhold til hivsmitte. Ved blodsøl fra en hivpositiv i dype sår kan smitte teoretisk sett overføres, men risikoen er svært liten og vi har ingen kjente eksempler på dette i Norge.

Injiserende rusbruk med å dele sprøyter medfører en risiko for hivsmitte, hvis man deler sprøyte med en person som har hiv. Dersom du er sprøytebruker, vil du ikke bli hivsmittet dersom sprøytene du bruker uten unntak er nye eller grundig desinfiserte.

I enkelte land kan smitte også forekomme ved blodtransfusjon, men dette er svært sjelden i den vestlige verden. I Norge regnes det som meget sikkert å motta blodoverføring eller andre blodprodukter og blodgivere blir regelmessig hivtestet.

Husk: Sex med en hivpositiv på vellykket behandling gir ingen risiko for smitte av hiv!

Hvordan smitter ikke hiv?

Hiv smitter ikke ved vanlig sosial omgang med et menneske som lever med hiv, da du ikke kan bli smittet uten at viruset kommer inn i din blodbane. Det er ikke mulig å bli hivsmittet gjennom vanlig kroppskontakt, gode klemmer og nærhet. Hiv smitter heller ikke ved kyssing. Som nevnt må de om lag sju liter spytt til før virusmengden er stor nok til at smitteoverføring er mulig.

Det er heller ikke smittefare ved å bruke samme glass, bestikk, håndklær eller dekketøy som en hivpositiv. Det samme gjelder for bruk av toaletter, badstuer, baderom, svømmebasseng, dusjer, treningsstudioer og liknende.

Bruker du mye tid og krefter på å bekymre deg for om du har fått hiv, selv om du ikke har vært i en reell risikosituasjon? Her finner du råd til deg som har smitteangst.

Les også

schedule13.09.2023

→ HivNorge på OSLOErotic

I helgen ble film og kunstfestivalen OSLOErotic arrangert for første gang. Festivalen ble arrangert på kulturarenaen SALT i Oslo, med visjon om å presentere publikum og samfunnet for en sunn relasjon til seksualitet. Som en del av festivalens faglige program deltok HivNorge i en sofasamtale om hiv og sex.

schedule10.09.2023

→ Nødvendig å øke kunnskap

Kunnskaps og holdningsundersøkelser om hiv gjort blant helsepersonell og den generelle befolkningen i Danmark, Finland og Sverige, viser lav kunnskap og dårlige holdninger til mennesker som lever med hiv. Hvorfor trenger vi slike undersøkelser, og hvordan bruker man informasjonen fra slike undersøkelser?