Ett håndtrykk som utfordret

I det vi i dag markerer 25 år siden prinsesse Dianas død ønsker HivNorge å sette fokus på hvor mye hennes engasjement og medmenneskelighet endret stigma relatert til hiv og aids og hvor viktig dette har vært i kampen mot epidemien.

scheduleOppdatert: 31.08.2022

createForfatter: Guro Sørensen

labelEmner:

I 1987, da aids-epidemien var på det mest intense, under åpningen av en sykehusavdeling som var spesialisert for hiv- og aids-pasienter i London, ga prinsesse Diana håndtrykk og klemmer til personer som var diagnostisert med aids. Med slik handling og ord markerte hun ovenfor media og verden at det ikke er farlig å omgås mennesker som lever med hiv. Hun viste alle at hiv ikke kan smitte ved hverdagslige aktivitet og samvær. Dianas handlinger var ikke bare for å gi en beskjed til omverdenen, hun hadde også et personlig engasjement og besøkte ofte sykehus for å tilbringe tid med personer med aids. Gjennom 90-årene engasjerte prinsessen seg i kampen mot hiv/aids aktivt både i England og i andre deler av verden.

Engasjementet til prinsesse Diana var viktig i kampen mot stigma og diskriminering av mennesker som lever med hiv. Mye har endret seg i kampen mot hiv siden 90-tallet, men det er fortsatt mange som opplever stigma og diskriminering relatert til hiv, også i Norge. At forbilder og offentlige personer benytter media til å utfordre fordommer og bryte ned stigma, er viktig for å bedre livskvaliteten til mennesker som lever med hiv. Prinsesse Dianas engasjement vil bli husket, og hun vil fortsette å være et forbilde i hiv/aids-arbeidet.

Les også

schedule30.04.2024

→ Utbrudd av mpox i Stockholm

Ifølge folkehelsemyndighetene i Sverige, pågår det nå et utbrudd av mpox i Stockholm. De anbefaler derfor personer i risiko for å bli smittet med mpox, å vaksinere seg.

schedule30.04.2024

→ Høring om tilgang og prioritering av behandling

Helse- og omsorgsdepartementet har innhentet høringsinnspill i forbindelse med høringen «Rapport fra ekspertgruppen om tilgang og prioritering». HivNorge stiller seg bak ekspertgruppens anbefalinger, og vektlegger at det ikke innebærer likebehandling å behandle forskjellige personer og grupper, med forskjellige behov, alder, prognose, komorbiditeter osv likt.