Stortinget behandler overdrevne smitteverntiltak

Stortingsrepresentant Camilla Strandskog (H) utfordret i en interpellasjon helseminister Bent Høie om hvilke tiltak som kan sikre at mennesker som lever med hiv ikke blir utsatt for overdreven smittefrykt i helsevesenet.

scheduleOppdatert: 28.04.2021

createForfatter: Halvor Frihagen

labelEmner:

Strandskog viste til eksempler, blant annet fra HivNorge, om mennesker som får nedsatt kvalitet i omsorgen eller som får taushetsplikten brutt ved at det settes opp en smittevernplakat foran deres rom på sykehjemmet.  

Her kan du se interpellasjonen sendt fra Stortinget

Helseminister Høie svarte i interpellasjonsdebatten 26. april 2021 med å gjøre rede for mange gode tiltak som vi er kjent med, og oppfordret de som opplever overdrevne smitteverntiltak til å klage til pasientombudet, eller andre klageorganer. Han roste også HivNorge og andre frivillige og ikke-statlige aktørers innsats for de som lever med hiv.  

Stortingsrepresentant Strandskog pekte på at det er behov for kunnskapsøkning, særlig i lys av at det stadig er flere eldre som lever med hiv, som kommer i kontakt med eldreomsorgen.  

— Vi er glad for at Camilla Strandskog løfter disse spørsmålene, sier Leif-Ove Hansen, styreleder i HivNorge. Vi ser behov for økt kunnskap, både i spesialisthelsetjenesten og i eldreomsorgen i kommunene.  

Les også

schedule30.04.2024

→ Utbrudd av mpox i Stockholm

Ifølge folkehelsemyndighetene i Sverige, pågår det nå et utbrudd av mpox i Stockholm. De anbefaler derfor personer i risiko for å bli smittet med mpox, å vaksinere seg.

schedule30.04.2024

→ Høring om tilgang og prioritering av behandling

Helse- og omsorgsdepartementet har innhentet høringsinnspill i forbindelse med høringen «Rapport fra ekspertgruppen om tilgang og prioritering». HivNorge stiller seg bak ekspertgruppens anbefalinger, og vektlegger at det ikke innebærer likebehandling å behandle forskjellige personer og grupper, med forskjellige behov, alder, prognose, komorbiditeter osv likt.