Tredje vaksinedose

Folkehelseinstituttet anbefaler at mennesker med lavt immunforsvar tar en tredje dose av koronavaksinen. Dette gjelder også personer som har redusert immunforsvar på grunn av hivinfeksjon.

scheduleOppdatert: 24.09.2021

createForfatter: Bente Bendiksen

labelEmner:

For å bedre beskyttelsen mot korona er det både internasjonalt og i Norge nå anbefalt at personer som av ulike årsaker har et alvorlig svekket immunforsvar, tilbys en tredje dose med koronavaksine. Noen få personer som lever med hiv har fått et alvorlig svekket immunforsvar som følge av hivdiagnosen, og anbefales derfor å ta en tredje dose.

Ved infeksjonsmedisinsk poliklinikk Oslo universitetssykehus Ullevål, vil de personene som anbefales en tredje dose bli kontaktet av sin faste sykepleier innen utgangen av uke 38. De vil få en attest som de tar med seg til bydelens vaksinasjonskontor for å få den tredje dosen.

Flere har ikke vaksinert seg

Oslo universitetssykehus Ullevål har flere pasienter som lever med hiv som så langt ikke har tatt den første eller andre dosen med koronavaksine. Vaksinene anbefales på det sterkeste, og HivNorge stiller seg også bak denne anbefalingen.

– For å ivareta egen helse og forebygge å bli alvorlig syk av covid-19, gir vaksinen svært god beskyttelse. HivNorge anbefaler at alle som lever med hiv tar vaksinen, og vaksinene som nå tilbys i Norge er trygge for alle som lever med hiv, oppfordrer HivNorges styreleder Leif-Ove Hansen (Foto: Reidar Engesbak/Blikk).

Anbefaler influensavaksinen

Tiltakene som var ment å redusere risikoen for å bli smittet med koronaviruset, har også ført til at vi i mindre grad har vært syke med forkjølelse og influensa. Som en følge av det, er vi mindre motstandsdyktige i møte med årets høstinfluensa som nå står for døren. Det anbefales derfor at alle i risikogrupper og målgrupper for influensavaksine tar denne, og den er gratis for målgruppene for influensasesongen 21/22 når den tas på de kommunale vaksinasjonssentrene.

Dersom man velger å ta vaksinen hos fastlegen, er det et egenandelstak på kr. 50. Har man frikort, er vaksinen gratis også hos fastlegen. Det kan være greit å være klar over at dersom man velger å ta influensavaksinen på apotek, må man også der betale for å få den satt.

Personer som ikke tilhører målgruppene for influensavaksinasjon, må selv bekoste både vaksine og vaksinering.

Les også

schedule10.04.2024

→ Forebygging, testing og behandling eliminerer hiv

Tidlig diagnostikk, raskest mulig oppstart med antiretroviral behandling av hivinfeksjon, kondombruk og tilbud om forebyggende behandling (PrEP) til spesielt risikoutsatte er de viktigste hivforebyggende tiltakene, ifølge Folkehelseinstituttet.

schedule05.04.2024

→ Husk søknadsfristen til Hivfondet

Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. mai.