Stortinget behandler overdrevne smitteverntiltak

Stortingsrepresentant Camilla Strandskog (H) utfordret i en interpellasjon helseminister Bent Høie om hvilke tiltak som kan sikre at mennesker som lever med hiv ikke blir utsatt for overdreven smittefrykt i helsevesenet.

scheduleOppdatert: 28.04.2021

createForfatter: Halvor Frihagen

labelEmner:

Strandskog viste til eksempler, blant annet fra HivNorge, om mennesker som får nedsatt kvalitet i omsorgen eller som får taushetsplikten brutt ved at det settes opp en smittevernplakat foran deres rom på sykehjemmet.  

Her kan du se interpellasjonen sendt fra Stortinget

Helseminister Høie svarte i interpellasjonsdebatten 26. april 2021 med å gjøre rede for mange gode tiltak som vi er kjent med, og oppfordret de som opplever overdrevne smitteverntiltak til å klage til pasientombudet, eller andre klageorganer. Han roste også HivNorge og andre frivillige og ikke-statlige aktørers innsats for de som lever med hiv.  

Stortingsrepresentant Strandskog pekte på at det er behov for kunnskapsøkning, særlig i lys av at det stadig er flere eldre som lever med hiv, som kommer i kontakt med eldreomsorgen.  

— Vi er glad for at Camilla Strandskog løfter disse spørsmålene, sier Leif-Ove Hansen, styreleder i HivNorge. Vi ser behov for økt kunnskap, både i spesialisthelsetjenesten og i eldreomsorgen i kommunene.  

Les også

schedule10.04.2024

→ Forebygging, testing og behandling eliminerer hiv

Tidlig diagnostikk, raskest mulig oppstart med antiretroviral behandling av hivinfeksjon, kondombruk og tilbud om forebyggende behandling (PrEP) til spesielt risikoutsatte er de viktigste hivforebyggende tiltakene, ifølge Folkehelseinstituttet.

schedule05.04.2024

→ Husk søknadsfristen til Hivfondet

Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. mai.