Oslo bystyre med viktige vedtak

HivNorge er gjort kjent med at bystyret i Oslo i går vedtok at det skal utvikles prosedyrer for hivbehandling i helse-, omsorgs- og sykehjemstjenesten og at Oslo skal bli med i Fast Track Cities-initiativet. Dette er saker HivNorge har jobbet aktivt for å få gjennomslag for.

scheduleOppdatert: 09.12.2021

createForfatter: Bente Bendiksen

labelEmner:

I vedtaket heter det at bystyret ber byrådet «utvikle prosedyrer for hivbehandling i helse-, omsorgs- og sykehjemstjenesten, slik at fagpersonell har faglige prosedyrer som grunnlag for
hvordan de møter og behandler denne gruppen pasienter. Ansatte i helse- og omsorgstjenestene i Oslo skal ha god kunnskap om hva det innebærer å leve med hiv. »

Det var en bred enighet blant partiene rundt dette, hvor Senterpartiet, Arbeiderpartiet, Sosialistisk venstreparti, Miljøpartiet de grønne, Rødt, Høyre, og Venstre som stemte for vedtaket.

Oslo som Fast Track City

HivNorge har gjennom høsten jobbet aktivt for å få Oslo til å bli en del av Fast Track City-initiativet. Fast Track Cities er et nettverk av byer fra hele verden som sammen har satt seg det hårete må om å nå slutten på hiv- og aidsepidemien som en trussel mot folkehelsen innen 2030.

I gårsdagens møte i Oslo bystyre, vedtok bystyret å «be byrådet undertegne Paris‐erklæringen og melde Oslo med i Fast Track Cities, et initiativ fra FNs organisasjon for hiv og aids UNAIDS, den internasjonale foreningen for aidsbehandlere IAPAC, FNs bosetningsprogram UN‐Habitat og Paris by, for å nå slutten på hiv/aids‐epidemien.» Senterpartiet, Arbeiderpartiet, Sosialistisk venstreparti, Miljøpartiet de grønne og Rødt stemte for vedtaket.

— Det er svært gledelig at bystyret har vedtatt to viktige saker som HivNorge har jobbet for å få gjennomslag for, sier HivNorges generalsekretær Anne-Karin Kolstad. — Etter hvert som de av oss som lever med hiv blir eldre, vil behovet for tjenester fra denne sektoren melde seg. For at pasientene skal bli møtt på en god og ikke-stigmatiserende måte, er det avgjørende at ansatte får kunnskap om hiv og hva det vil si å leve med hiv. Å få på plass prosedyrer i helse-, omsorgs- og sykehjemstjenesten har derfor vært et viktig satsingsområde for HivNorge. Vi er takknemlige for at Oslo Arbeiderparti og Oslo Senterparti har vært lydhøre for våre innspill, og løftet viktigheten av disse to sakene inn i bystyret.

Les også

schedule08.03.2024

→ Kvinners helse og rettigheter i fokus  

På den internasjonale kvinnedagen 8. mars, rettes fokuset mot de ulike utfordringene kvinner står overfor, både nasjonalt og globalt. I likhet med UNAIDS vil HivNorge understreke behovet for å beskytte kvinners rettigheter for å sikre og ivareta helse, spesielt for jenter og kvinner som lever i fattigdom og i krigs- og konfliktområder. 

schedule07.03.2024

→ Informasjon til årsmøtets deltagere 

Vi har innkalt til ordinært årsmøte 21. mars 2024, kl. 18.30. Møtet holdes i HivNorges lokaler i Rosenkrantz' gate 4 i Oslo, men det vil også legges til rette for digital deltagelse. For å kunne delta på årsmøtet må du være medlem og ha betalt kontingent for 2023.