Brukermedvirkning må sikres

HivNorge mener at mennesker som lever med hiv skal være involvert i prosessene rundt valgene av hivbehandling i Norge.

scheduleOppdatert: 24.03.2022

createForfatter: Alaa Zerbo

labelEmner:

Hivlegemidler ble overført til sykehusfinansiering og satt på anbud gjennom Nye Metoder og Sykehusinnkjøp fra og med januar 2018. Mennesker som lever med hiv ble dermed blant de mange pasientgruppene som påvirkes av beslutninger i Nye Metoder og Beslutningsforum.

HivNorges erfaring er at det i dag ikke er tilstrekkelig god brukermedvirkning i disse prosessene og vi frykter at det kan føre til dårligere beslutningsgrunnlag og at Nye Metoder og Beslutningsforums vedtak oppleves mindre demokratisk av de gruppene som påvirkes av dette.

HivNorge vedtok på årsmøtet i mars en resolusjon med krav om at det utarbeides retningslinjer for brukermedvirkning for anbud og at kravet om at brukerrepresentanten skal være tilknyttet et helseforetak fjernes. Med denne resolusjonen sikrer HivNorge at brukermedvirkning i disse prosessene er tilstrekkelig god og gir pasientgruppene en reell mulighet til å bli hørt og ha mulighet til å påvirke beslutningene.

Les også

schedule10.04.2024

→ Forebygging, testing og behandling eliminerer hiv

Tidlig diagnostikk, raskest mulig oppstart med antiretroviral behandling av hivinfeksjon, kondombruk og tilbud om forebyggende behandling (PrEP) til spesielt risikoutsatte er de viktigste hivforebyggende tiltakene, ifølge Folkehelseinstituttet.

schedule05.04.2024

→ Husk søknadsfristen til Hivfondet

Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. mai.